Wednesday, 11 July 2012

Hilang satu tiub Fallopio, Allah beri rezeki 2 kali kehamilan selepas itu....

Aku mengandung lagi setelah Hani berusia 1thn dlm masa yg sama aku bekerja di rumah. Pd mulanya period aku lewat sehari. Aku dah x sedap hati. Kepala pening. Start x leh bau wangi2. Rasa nak muntah. Setelah kejadian ektopik melanda diriku, aku bertekad hanya mahu merancang secara semulajadi. Sebaik saja aku uji air kencing waktu pg, sah positif hamil. Masa tu subuh. Terus aku kejutkan hband utk bangun subuh sambil membisik ke telinganya " Abang, bangun..subuh, I pregnant lagi " terus mata hband aku terbukak dgn besarnya. Hahahahahaha.... Aku menangis gembira. Menangis sebab Hani menyusu badan sepenuhnya. Belum campur lagi susu formula. Gembira sebab x sangka aku boleh hamil walaupun bergantung kpd satu tiub fallopio. Alhamdulillah...Rezeki dari Allah yg tidak ternilai ini kami terima dengan rasa syukur.
Hani pulak anak yg mudah diurus. Kadang2 dia tidur sendiri tanpa perlu ditepuk. Tidak byk ragam. Aku hanya sempat menyusukan Hani sehingga umurnya setahun 3 bulan. 3 bulan tu dlm keadaan aku hamil. Aku dah x berdaya lg utk menyusukannya kerana keadaan aku yg mabuk serta x lalu mkn. Syukur juga Hani mahu minum susu formula tanpa menolak. Seperti dia faham keadaan aku. Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusanku.Sepanjang hamil, aku byk kawal pemakanan ku agar x terjadi lg baby overweight. X mo lagi jadi kes Shoulder Dystocia
Kalini aku banyak minum susu. Semua brand susu aku hentam. Teringat dgn biras ku redmummy.com pernah syorkan kepada aku jika nak anak putih gebu try amalkan sarang burung masa pregnant. Walaupun masa tu baru anak dua, aku masih ingat lg, jd aku amalkan pengambilan pati sarang burung. Aku ambil jenama Walit Gold yg Double Nest warna pink. Sedap..rasa mcm sirap bandung. 2 botol gak aku amalkan.

ni lah brand pati Sarang Burung yg aku amalkan masa pregnant baby Raihana..

Masa pregnant Hani dulu walit gold x de lg. Susah nak cari sarang burung buatan org islam masa tu.Masa Hani dulu aku ambil soy collagen utk org hamil dan juga gamat healin gamogen. Kalini try lain pulak.
Lepas kejadian ektopik aku x pernah kisah pun baby aku tu girl ke boy coz masa tu fokus aku adalah berjaya hamil. Lagipun Doc kata kesuburan aku hanya 50%. Kalini pregnant lagi pun aku x kisah coz x merancang pulak. Biasanya kalau untuk aku lah if x merancang yg kuar baby girl. Ingat nak merancang sampai Hani 2 thn. Nak ler makan makanan yg berpotensi utk dpt baby boy. Tapi....Allah beri kehamilan itu lebih awal serta tanpa rancangan aku, so aku terima je dgn redha. Setiap apa yg Allah beri hanya Allah sahaja tahu apa yg the best utk kita. Masa checkup, Doc ckp aku beruntung coz ada sesetengah kes Ektopik, dah x dapat hamil lagi. Tapi ada gak yg berjaya dapat anak sampai 7 kali after ektopik. Sepanjang kehamilan semuanya ok ok aje. Cuma aku agak aktif di rumah maklumlah dok umah sambil buat keje-keje design. Kalau x de keje design aku mop lantailah, basuh bilik airlah, mcm2 lah aktiviti supaya masa bersalin menjadi mudah. Ingat lagi pg sebelum bersalin tu aku sempat lagi g pesta buku kat SACC Convention Centre. Time tu mmg dah ada rasa contraction. Jalan-jalan sikit, sakit. Dalam hati rasa mcm dah bukak je. Hmmmmm tapi relax dulu sampai betul2 kuar tanda. Balik rumah pulak, malam tu sempat g pasar malam beli segala ikan dan sayur utk tempoh berpantang. Sakit tetap sama. Kejap sakit kejap x. Lepas balik pasar terus g rumah mak aku. Barang-barang utk bersalin di hospital semua dah ready dalam kete sebelum ni. Masa kat rumah mak, sakit menjadi kerap tapi aku masih boleh tahan sambil bersembang-sembang ngan mak dan adik aku. Muka aku berpeluh-peluh. Adik aku ckp, mcm nak bersalin je. Aku ckp belum due lagi. X kan ler awal seminggu kot sebab anak-anak aku yg sebelum ni semua on due atau sehari awal x pun lewat sehari. Atas nasihat famili aku, kami g jugaklah Hospital mlm tu...Bersambung.

P/S : Kepada yang pernah mengalami kehamilan ektopik seperti aku, jgn kecewa, sedih dan mudah putus asa. Anggap sahaja bukan rezeki kita semasa itu dan pasti ada hikmah disebalik kejadian itu. Selain itu waktu kita sakit Allah menghapuskan setiap dosa kita yg lalu. Dalam masa yang sama, berusaha untuk hamil semula mungkin dengan cara merawat rahim dan sebagainya selain Doa kepada Allah yang Esa serta Tawakal. Elakkan makanan yang tidak berkhasiat kerana ianya juga mempengaruhi tahap kesuburan kita. Makan makanan yang seimbang, perbanyakkan sayuran hijau dalam menu serta minumlah air yang cukup. Jgn lupa bersedekah tidak kiralah kepada manusia mahupun binatang. Andai kata belum lagi hamil, bersangka baiklah dengan doa kita kpd Allah. Mungkin bukan skg hamil pasti akan dtg kerana hanya Allah sahaja yg tahu apa yg terbaik. Sekiranya tidak berjaya hamil juga, percayalah doa kita yg x termakbul di dunia tetap dapat pahala kerana ibadat doa tadi dan pastinya Allah akan memberikan kita ganjaran yg besar di akhirat kelak buat makhluknya yg sentiasa bersabar. Nanti aku ceritakan saat bersalin baby ke 4 yg juga ada dugaan tersendiri.

8 comments:

  1. Salam.sya bru menjalani pembedahan ektopik pregnancy.tiup sbelah kiri telah dipotong.sya bru berkhwin n tidak mempunyai anak lg.masalah ini memberi tekanan kpd sya.sya ingin meminta pendapat akak bgaimana nak menjaga rahim supaya sihat semula n boleh hamil pada masa akan dtg.

    ReplyDelete
  2. Salam..saya pun baru di diagnosis kehamilan ektopik..smlm scan tak nmpak kantung dlm rahim..tp buat pregnancy test positive..kecewa sgt..yelah, saya baru gugur bln 6 yg lepas..saya kahwin bulan 2..belum ade anak lg..simptom2 kehamilan ektopik tu mmg saya alami skrg ni..doktor suh dtg scan blk after another 2weeks..huhu..takut sgt if susah nak hamil..org2 yg lg baru kahwin dari saya pun ade yg dh hamil skrg ni..dah jadi satu tekanan plak pd saya..huhu

    ReplyDelete
  3. Sy 2x mengandung luar rahim,,yg sedih sngt sekarang..2 2 tiub da xada,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intan, kalau xada dua2 tiub, boleh buat IVF. Jgn sedey yer. Ada hikmah disebaliknya.

      Delete
  4. Sya pn tube sblah kiri dh x da...msuk 2thun sya kwin hujung thun ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaALLAH, dgn izin NYA, tiub kanan masih boleh hasilkan ovum.

      Delete
  5. Sy baru sebulan berpantang lepas operation ektopik kndungan masuk 3 bulan.. ank sulung 9 tahun ...

    ReplyDelete
  6. Sy baru sebulan berpantang lepas operation ektopik kndungan masuk 3 bulan.. ank sulung 9 tahun ...

    ReplyDelete